Pieczone bakłażany

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne pieczone bakłażany

Składniki:

  • 3 małe bakłażany
    3 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami
    2 łyżki mąki z ciecierzycy
    łyżka curry
    bulion lub woda (ok 3/4 szklanki)
    papryka w proszku
    1 łyzeczka kuminu (kminu rzymskiego)
    sól i pieprz
    jogurt grecki
    ser feta
    oliwa,sok z cytryny

Pieczone bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone bakłażany 1. Bakłażany umyć,przekroić na pół. Z każdej połówki wyciąć środek ( miąższ). Łódeczki bakłażanowe posolić,skropić oliwą oraz sokiem z cytryny.Odstawić.
    Miąższ pokroić w kostkę.Cebulki ze szczypiorkami posiekać.Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić pokrojony miąższ z bakłażanów,szczypiorek,lekko podsmażyć,dodać kumin,curry,paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.Wymieszać,dolać bulion wymieszany z mąką z ciecieżycy,wszystko dusić na małym ogniu do czasu aż zrobi się gęsty sos. Łódeczki bakłażanowe napełnić farszem,farsz delikatnie skropić jogurtem i posypać fetą,łódeczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.Piec w tem. 190 C przez ok 20-30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy