Sałata z rzodkiewkami i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekka,smaczna sałatka,idealna do grillowych mięsnych smakołyków.Przepis podpatrzyłam w jednym z programów o żywieniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 sałaty masłowej/lodowej,
    6 rzodkiewek,
    6 truskawek,
    1 cebula czerwona

    sos:
    1/3 szklanki maku,
    1 ząbek czosnku,
    1 łyzka jogurtu naturalnego,
    1 łyzka majonezu,
    sol,pieprz do smaku,
    zioła prowansalskie/bazylia.

Sałata z rzodkiewkami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę płuczemy,osuszamy,rwiemy na mniejsze kawalki,układamy na talerzu/pólmisku. Rzodkiewki kroimy w plasterki lub wycinamy w niej wzorki.Cebulę kroimy w krążki.Truskawki kroimy w plasterki.

    Sos:
    Mak zalewamy wrzątkiem,gotujemy do miękkości.
    Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
    Majonez mieszamy z jogurtem,dodajemy przecisniety czosnek,mak.Doprawiamy do smaku solą,pieprze, ziołami.
  • 2. Na salatę układamy krązki cebuli.Polewamy sosem,układamy rzodkiewki i truskawki.Podajemy.Salatka pasuje do dan mięsnych z grilla.Moze tez stanowic samodzielną przekąskę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy