Pieguski domowym sposobem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

I wyglądem i smakiem nie odbiegają niczym od tych sklepowych ciasteczek.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    15 dag mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    8 dag masła
    3 dag miodu
    1 jajo

    PONADTO:
    10 dag czekolady gorzkiej
    5 dag żurawiny

Pieguski domowym sposobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mokre składniki zmiksować, do uzyskania gładkiej masy.
  • 2. Suche składniki wymieszać ze sobą, połączyć z mokrymi - zagniatając ciasto.
  • 3. Czekoladę i żurawinę posiekać na małe kawałki. Dodać do ciasta. Całość wymieszać łyżką.
  • 4. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok 30 min.
  • 5. Ze schłodzonego ciasta formować kulki, delikatnie spłaszczając układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Piec ok 12 min w 180 stopniach.

Porady

Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, orzeszki...

Notka redakcyjna

Komentarze

Podobne przepisy