Pieguski

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasteczka są lepsze niż te ze sklepu.

  • 40 min

Składniki:

  • 2¼ szkl. mąki pszennej
    ½ szkl. cukru
    ¾ margaryny
    2 jajka
    15 dag orzeszków ziemnych niesolonych
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    5 dag rodzynek
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Ucierając dodawać po jednym jajku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
  • 2. Czekoladę posiekać, wymieszać z rodzynkami i orzeszkami. Wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką. Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka za pomocą małej szklaneczki.
  • 3. Ciasteczka układać na wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Piec ok. 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy