Pieguski

0 (0 ocen)

Ciasteczka pieguski, kto ich nie zna. Kruchutkie i wypchane smakołykami po brzegi.Domowa wersja bije na głowę te ze sklepowej półki, zwłaszcza, że ich liczba jest prawie sześciokrotnie wyższa niż w opakowaniu.

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka sody
    150 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
    1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce zachowując odstępy. Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut.

Porady

Dodatki używamy według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy