Piekielna czorba

0 (0 ocen)

  • 10 min

Bułgarzy wiedzą co jest dobre. A to moja smaczna wariacja na temat bardzo popularnej u nich zupy :)

  • 10 min

Składniki:

  • 35 dag łopatki wieprzowej

    2 średnie marchewki

    1 średnia pietruszka

    1/2 średniej czerwonej cebuli

    30 dag ziemniaków

    1/2 czerwonej papryki

    1/2 żółtej papryki

    1 puszka pomidorów bez skóry

    3 łyżeczki ziół dalmatyńskich

    natka pietruszki

    3-4 ziarenka ziela angielskiego

    2 liście laurowe

    sok z 1/2 cytryny

    sól

    pieprz

    woda

Piekielna czorba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Płuczemy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa. Ściągamy burzyny. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę posiekaną w drobną kostkę lub cienkie paski. Zupę lekko solimy, wlewamy jeszcze około 2 szklanek wody i gotujemy. Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, sok z połowy cytryny oraz roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie. Doprawiamy do smaku solą, i sporą ilością pieprzu. Gotujemy do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy