Pierniczki robię przed świętami Bożego Narodzenia z moimi córkami Klaudią i Patrycją. ( teraz juz 20 i 18 lat). I zabawa fajna i pierniczki wyśmienite !!!
40 min
Składniki:
75 g margaryny np. Kasia
25 dag miodu
12,5 dag cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Pierniczki miodowe bożeny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę,miód i cukier roztapiamy w rondlu. Masę studzimy i wlewamy do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika dodajemy razem z jajkiem do masy miodowej. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm i foremkami w różnych kształtach wycinamy pierniczki.
Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 200*C piekarniku. Upieczone pierniczki studzimy i na 2-3 tygodnie odstawiamy w suche i chłodne miejsce.
Komentarze