Piernik z cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszyste i smaczne ciasto oraz kolejny sposób na wykorzystanie cukinii w kuchni

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
    pół łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka startej cukinii
    1/2 szklanki oleju
    1 cukier wanilinowy

    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka

Piernik z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  • 2. Cukinię obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnych oczkach tarki (nie odsączać soku).
  • 3. 1/2 tabliczki czekolady pokroić w drobna kostkę.
  • 4. Suche składniki połączyć ze sobą i dodać je do jajek wraz z olejem, cukinią, i czekoladą wszystko dokładnie powoli wymieszać, wylać do formy (24cmx25cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45-50 minut.
  • 5. Polewa

    1/2 tabliczki czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i mleko wszystko razem podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada nam się rozpuści smarować gorącą ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy