Piernik z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
2.Cukinię obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnych oczkach tarki (nie odsączać soku).
3.1/2 tabliczki czekolady pokroić w drobna kostkę.
4.Suche składniki połączyć ze sobą i dodać je do jajek wraz z olejem, cukinią, i czekoladą wszystko dokładnie powoli wymieszać, wylać do formy (24cmx25cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45-50 minut.
5.Polewa
1/2 tabliczki czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i mleko wszystko razem podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada nam się rozpuści smarować gorącą ciasto.
Komentarze