piernik z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczne, mocno kakaowe ciasto piernikowe dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne. Długo pozostaje świeże ale zapewniam, że zostanie zjedzone bardzo szybko. Zwłaszcza, jeśli macie w domu takiego małego łasucha jak mój:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    300 g mąki
    50 g kakao
    120 g masła
    110 ml oleju
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g cukru
    2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
    150 ml jogurtu naturalnego
    przyprawa do piernika

Piernik z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na puch i nadal ucierając wlewać olej. Dodać cukier i utrzeć. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Do masy maślanej wbić jajka i ucierając na zmianę dodawać po trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 180*C około 60-70 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Polewę czekoladowa przed zastygnięciem można posypać pokruszonymi herbatnikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy