Piernikowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. W rondelku umieścić śmietankę, mleko, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewać, stale mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Żelatynę lekko podgrzać, aby dobrze się rozpuściła, lekko przestudzić, następnie połączyć z śmietanką. Całość wymieszać bardzo dokładnie, opcjonalnie można dodać kroplę olejku pomarańczowego. Bardzo lubię połączenie pomarańczy z przyprawą piernikową, więc w ten sposób urozmaiciłam smakowo ten deser.
2.Deser przelać do foremek, odczekać, aż przestygnie i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Tuż przed podaniem foremki wkładamy na moment do gorącej wody, co ułatwi nam przełożenie deseru na talerzyk.
Smacznego!
Na zdjęciu podane z morelami z puszki i kremem balsamicznym.
Komentarze