piernikowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 3 min

Ten deser to ciekawe urozmaicenie klasycznego, włoskiego przepisu. Polecam, bo smakuje świetnie!

  • 3 min

Składniki:

  • 200ml śmietanki kremówki
    200ml mleka
    60g cukru trzcinowego
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    kropla olejku pomarańczowego

Piernikowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. W rondelku umieścić śmietankę, mleko, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewać, stale mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Żelatynę lekko podgrzać, aby dobrze się rozpuściła, lekko przestudzić, następnie połączyć z śmietanką. Całość wymieszać bardzo dokładnie, opcjonalnie można dodać kroplę olejku pomarańczowego. Bardzo lubię połączenie pomarańczy z przyprawą piernikową, więc w ten sposób urozmaiciłam smakowo ten deser.
  • 2. Deser przelać do foremek, odczekać, aż przestygnie i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Tuż przed podaniem foremki wkładamy na moment do gorącej wody, co ułatwi nam przełożenie deseru na talerzyk.
    Smacznego!
    Na zdjęciu podane z morelami z puszki i kremem balsamicznym.

Komentarze

Podobne przepisy