Piernikowe serduszka

0 (0 ocen)

Wspaniałe piernikowe serduszka idealne na wyjątkowe okazje np. walentynki lub Dzień Kobiet.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    4 łyżki miodu
    8 dag masła
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    25 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Polewa:
    25 dag mlecznej czekolady
    2,5 łyżki margaryny

Piernikowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku rozpuścić masło oraz miód, a następnie przestudzić.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając cukier. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka. Ciągle delikatnie ubijając dodawać na przemian mąkę przesianą wraz z kakao, sodą i przyprawą do piernika oraz rozpuszczone masło z miodem i jogurt maturalny.
  • 3. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st ok. 20-25 min. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie foremką powycinać serduszka.
  • 4. Czekoladę rozpuścić wraz z margaryną. Piernikowe serduszka zanurzać w polewie czekoladowej i odkładać do zastygnięcia polewy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy