Pierwszy raz zagniotłam ciasto na maślance i okazało się rewelacyjne – mięciutkie i delikatne. Pasuje nie tylko do słodkiego, ale i do wytrawnego nadzienia.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej + na podsypanie
sól
1/2-3/4 szklanki maślanki naturalnej – w zależności jak mąka wchłonie
25 dag drobnych moreli
cukier według uznania
DODATKOWO:
gęsta śmietana lub jogurt naturalny
cukier trzcinowy
posiekane włoskie orzechy
Pierogi maślankowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli.
Powoli, mieszając łyżką, dolewać maślankę do momentu, aż mąka pozlepia się i będzie można zagnieść ciasto ręką.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je szczelnie i odstawić na 30 minut.
2.Morele umyć, dobrze osuszyć, usunąć pestki i pokroić owoce na mniejsze kawałki (swoje pokroiłam na ósemki).
Ciasto niezbyt cienko rozwałkować, szeroką szklanką wyciąć kółka.
Na każde kółko nałożyć porcje owoców i posypać je cukrem, skleić formując pierogi.
Zlepione, do czasu gotowania odkładać na ściereczkę i przykryć ściereczką.
3.Pierogi włożyć na wrzącą osoloną wodę, od wypłynięcia gotować na wolnym ogniu kilka minut do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco miękkie (można to sprawdzić wbijając widelec w „falbankę”).
4.Zahartować je przez zanurzenie w zimnej wodzie i osączone rozłożyć do wystudzenia na talerzu.
Podać polane śmietaną lub jogurtem, posypane trzcinowym cukrem i posiekanymi orzechami.
Z tych proporcji wyszły mi 22 pierogi.
Komentarze