Pierogi maślankowe z morelami

0 (0 ocen)

Pierwszy raz zagniotłam ciasto na maślance i okazało się rewelacyjne – mięciutkie i delikatne. Pasuje nie tylko do słodkiego, ale i do wytrawnego nadzienia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + na podsypanie
    sól
    1/2-3/4 szklanki maślanki naturalnej – w zależności jak mąka wchłonie
    25 dag drobnych moreli
    cukier według uznania
    DODATKOWO:
    gęsta śmietana lub jogurt naturalny
    cukier trzcinowy
    posiekane włoskie orzechy

Pierogi maślankowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli.
    Powoli, mieszając łyżką, dolewać maślankę do momentu, aż mąka pozlepia się i będzie można zagnieść ciasto ręką.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je szczelnie i odstawić na 30 minut.
  • 2. Morele umyć, dobrze osuszyć, usunąć pestki i pokroić owoce na mniejsze kawałki (swoje pokroiłam na ósemki).
    Ciasto niezbyt cienko rozwałkować, szeroką szklanką wyciąć kółka.
    Na każde kółko nałożyć porcje owoców i posypać je cukrem, skleić formując pierogi.
    Zlepione, do czasu gotowania odkładać na ściereczkę i przykryć ściereczką.
  • 3. Pierogi włożyć na wrzącą osoloną wodę, od wypłynięcia gotować na wolnym ogniu kilka minut do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco miękkie (można to sprawdzić wbijając widelec w „falbankę”).
  • 4. Zahartować je przez zanurzenie w zimnej wodzie i osączone rozłożyć do wystudzenia na talerzu.
    Podać polane śmietaną lub jogurtem, posypane trzcinowym cukrem i posiekanymi orzechami.
    Z tych proporcji wyszły mi 22 pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy