Pierogi z morelami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Mamy lato i sezon na owoce,wiec polecam pyszne lekkie pierożki,polane masełkiem i posypane grubo cukrem trzcinowym prawdziwa uczta!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka masła
    1 jajko
    1 szklanka gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    Około 5-6 moreli

    Roztopione masło do polania
    cukier trzcinowy do posypania

Pierogi z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,dodać masło zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy.
  • 2. Na każde kółeczko nakładać pokrojone w kostkę lub paski morele zlepiać brzegi ,wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Odcedzić układać na talerze polać roztopionym masłem i posypać grubo cukrem.Podawać od razu po przyrządzeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy