Pierogi z awokado i fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi, dumplings

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    1 łyżeczka masła
    200 ml wrzącej wody
    Farsz:
    200 g fety
    4 suszone pomidory
    1 małe awokado
    Omasta:
    70 ml oliwy z oliwek
    3 łyżki posiekanego koperku
    opcjonalnie 2 łyżki śmietany

Pierogi z awokado i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z awokado i fetą 1. Ser wkruszamy do miski, dodajemy obrane awokado. Przy pomocy widelca wyrabiamy na jednolitą masę.
    Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki na ok. 30-35 min.

    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Podajemy z oliwą wymieszaną z koperkiem (opcjonalnie z dodatkiem śmietany ;) )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy