Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka masła
200 ml wrzącej wody
Farsz:
200 g fety
4 suszone pomidory
1 małe awokado
Omasta:
70 ml oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanego koperku
opcjonalnie 2 łyżki śmietany
Pierogi z awokado i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ser wkruszamy do miski, dodajemy obrane awokado. Przy pomocy widelca wyrabiamy na jednolitą masę.
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki na ok. 30-35 min.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z oliwą wymieszaną z koperkiem (opcjonalnie z dodatkiem śmietany ;) )
Komentarze