Pierogi z jabłami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są tak popularne w moim domu, że nie tylko obiad z nimi jest pyszny, ale także śniadanie i kolacja.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki
    Szklanka ciepłej wody
    Jajko
    Łyżka oleju
    Farsz:
    3 duże jabłka
    pół paczki rodzynek
    cynamon
    cukier waniliowy
    cukier

Pierogi z jabłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiej przez sitko. Wbij jajko. Dodaj stopniowo wodę i olej. Wyrób elastyczne ciasto.
    2. Jabłka obierz i drobno pokrój. Obsyp cynamonem, oba rodzajami cukru. Dodaj rodzynki.
    3. Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj krążki. Na każdy nakładaj porcję farszu jabłkowego. Dokładnie zlepiaj. Gotuj kilka minut we wrzącej wodzie. Podawaj polane roztopionym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy