Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne pierogi. Można podawać je ze śmietaną lub odsmażane.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 2 szk,
    jajko 1 szt,
    ciepła woda ok. 1 szk,
    sól 1 łyżeczka,
    olej 2 łyżki,
    Farsz:
    kasza gryczana 150 g,
    twaróg 300 g,
    cebula 2 szt,
    sól,
    pieprz,

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną zagotować do miękkości, ostudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oleju i ostudzić. Kaszę gryczaną wymieszać z cebulą i pokruszonym twarogiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól, olej. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i sklejać pierogi. Pierogi wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 3 minuty.

Komentarze

Podobne przepisy