Pierogi z kaszy gryczanej z pieczarkami

0 (0 ocen)

pyszne pierogi na wigilię

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    3/4 szkl letniej wody
    1 jajo
    1 łyżeczka roztopionego masła (można dodać 2 łyżeczki)
    szczypta soli


    Farsz:
    10 dkg kaszy gryczanej (jeden woreczek)
    35 dkg pieczarek
    1 mała cebula
    masło, sól, pieprz

Pierogi z kaszy gryczanej z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy w folię spożywczą i odkładamy na ok pół godz. Po pół godziny ciasto staje się mięciutkie i elastyczne.

    Farsz:
    Kaszę gotujemy na sypko. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulą obieramy i cieniutko kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż pieczarki się zarumienią. Smażymy pod przykryciem (woda odparuje). Pieczarki mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Farszem nadziewamy pierogi. Gotujemy w posolonym wrzątku ok 4 minuty.
    Wychodzi ok. 30 sztuk pierogów. UWAGA!!! zamiast pieczarek możecie dodać ser biały (tak jak w ruskich), 10 dkg kaszy = 10 dkg sera białego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy