Pierogi z kaszy gryczanej z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy w folię spożywczą i odkładamy na ok pół godz. Po pół godziny ciasto staje się mięciutkie i elastyczne.
Farsz:
Kaszę gotujemy na sypko. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulą obieramy i cieniutko kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż pieczarki się zarumienią. Smażymy pod przykryciem (woda odparuje). Pieczarki mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farszem nadziewamy pierogi. Gotujemy w posolonym wrzątku ok 4 minuty.
Wychodzi ok. 30 sztuk pierogów. UWAGA!!! zamiast pieczarek możecie dodać ser biały (tak jak w ruskich), 10 dkg kaszy = 10 dkg sera białego.
Komentarze