PIEROGI Z KURKUMĄ Z NADZIENIEM Z RICOTTY I ZIEMNIAKÓW.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierogi z dodatkiem kurkumy mają żółty kolor i ciekawy smak.

  • 30 min

Składniki:

  • farsz:
    1 kg ziemniaków
    500g sera ricotta Galbanii
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    pieprz ,sól do smaku
    0,5 łyżeczki przyprawy kurkumy
    1 łyżka masła
    ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżka oleju

Pierogi z kurkumą z nadzieniem z ricotty i ziemniaków. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kurkuma z nadzieniem z ricotty i ziemniaków 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a gdy przestygną przepuszczamy przez praskę.
    Dodajemy do nich ser ricotta rozgnieciony widelcem i kurkumę.
  • 2. Cebulkę obieramy drobno kroimy a czosnek przepuszczamy przez praske i podsmażamy na maśle.
    Łączymy z masą serowo-ziemnaiczaną doprawiając solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Robimy ciasto pierogowe z podanych składników.
    Rozwałkujemy je i wycinamy kółka szklanką.
    Na środek nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.
  • 4. Pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy a gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
    Podajemy z ćwiarkami pomidorka.

Porady

Z podanej porcji wychodzi 22 pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy