PIEROGI Z PŁUCKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

IDEALNE, REWELACYJNE I DELIKATNE W SMAKU.

  • 60 min

Składniki:

  • na farsz:

    2 kg płucek wieprzowych
    2 cebule
    1/2 kostka masła
    5 ząbków czosnku
    sól
    pieprz


    na ciasto:

    1 kg mąki
    2 łyżki oleju
    mleko
    szczypta soli


    okrasa:
    3 łyżki masła
    1 cebula
    sól
    pieprz

Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. płuca ugotować odcedzić, zmielić przez maszynkę.
  • 2. na patelni rozpuścić pół kostki masła, dodać pokrojoną cebulę w kostkę i 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, zeszklić na złoty kolor
  • 3. do cebuli dodać zmielone płucka i dusić przez około 15 min, zmiksować blender na gładką masę, dopraw solą i pieprzem, zostaw do wystygnięcia
  • 4. do 1 kg mąki dodaj mleko ,olej i sól, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować, następnie wykrajać kółka i nadziewać farszem
  • 5. do okraszenia pierogów przygotuj cebulkę zeszkloną na maśle i doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy