Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płucka dokładnie umyć . Pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą . Odstawić na ok. pół godziny . Po tym czasie ponownie wypłukać .
Cebulkę obrać , pokroić na niedużą kostkę i podsmażyć na oliwie lekko oprószając solą .
Zagotować wodę w dość dużym garnku , dodać vegetę , włożyć płucka i ugotować je do miękkości . Odcedzić i wystudzić .
Ostudzone płucka zmielić w maszynce do mięsa . Dodać cebulkę , surowe jajka , doprawić solą i pieprzem .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski . Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę . Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto . Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm . Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi . W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju . Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia . Odcedzić .
Komentarze