Pierogi z truskawkami i borówkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Gdy sezon owocowy w pełni nie można sobie odmówić takich pyszności!

  • 25 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    ciepła woda
    100g borówek
    150g truskawek (pokrojone na kawałki)
    dodatkowo:
    śmietana i cukier

Pierogi z truskawkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i stopniowo wodę
    - dopóki nie wyrobimy miękkiego ciasta.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka.
    Do środka wkładamy owoce, posypujemy cukrem, i składamy na pół.
    Dokładnie zlepiamy brzegi i układamy na stolnicy posypanej mąką.
    Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się wodę.
    Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy je ok 3 minut.
    Następnie odcedzamy, nakładamy na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy