Pierogi ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Niektórzy kochają pierogi z truskawkami, inni z jagodami, a ja uważam, że najlepsze pierogi są ze śliwką, obowiązkowo polane bułką tartą, niebo w gębie ;)

  • 25 min

Składniki:

  • 250g mąki,
    1 łyżka oliwy,
    letnia woda,
    śliwki węgierki 300g,
    masło do smażenia,
    bułka tarta,
    cukier

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ze śliwkami 1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, ale nie można dodać za dużo mąki, bo będzie twarde. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła.
  • Pierogi ze śliwkami 2. Na każdym placku układamy po kilka kawałków śliwki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pierogi podajemy z podsmażoną bułką tartą (Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wsypujemy bułkę tartą i chwilkę smażymy). Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy