Pierogi ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kto nie lubi pierogów??? Wspaniałe jako wersja obiadowa, kolacja i nie tylko. A farsz można dowolnie komponować i eksperymentować dogadzając podniebieniom domowników.

  • 35 min

Składniki:

  • Ok. 0,5 kg mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    ½ margaryny (stopić delikatnie)
    Szczypta soli
    250g śliwek wydrylowanych (pokrojonych na półksiężyce)
    Ciut cynamonu i cukru do oprószenia śliwek

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi ze śliwkami 1. Z podanych składników wyrobić ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm ( ale grubość jest dowolna jedni wolą więcej ciasta inni więcej farszu)Wycinamy koła i układamy w urządzeniu do klejenia pierogów, dajemy kawałki śliwek i sklejamy. Układamy na tace oprószonej mąką.
    Wrzucamy do osolonego wrzątku i od wypłynięcia pierogów gotujemy ok 7min.
    Wyciągamy na cedzak i podajemy według własnych upodobać z jogurtem smakowym/ naturalnym lub z cukrem i cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy