Pierogi ze smażonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Świetna alternatywa dla ziemniaków które zostały y obiadu

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    3 szklanki mąki,
    1 szklanka ciepłej wody,
    1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

    Składniki nadzienie :

    1 kg ugotowanych ziemniaków,
    2 ząbki czosnku,
    1 cebula,
    olej do smażenia,
    pieprz,
    sól.

Pierogi ze smażonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : CIASTO

    Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut.
  • 2. Przygotowanie :

    Ziemniaki ugotuj. Odcedź. Przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Dodaj ziemniaki i smaż co jakiś czas mieszając. Wsyp sól, pieprz oraz ziarenka smaku. Dokładnie wymieszaj.
  • 3. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy