Pieczona dorada ze smażonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • Średni

Jeżeli ktoś myśli, że Fish & Chips to może być tylko panga z mrożonymi frytkami to jest w błędzie.

  • Średni

Składniki:

  • - dorada: 500 gramów
    - ziemniaki: 500 gramów
    - pomidory: 300 gramów
    - białe wino: 300 mililitrów
    - cebula czerwona: 100 gramów
    - oliwa z oliwek: 150 mililitrów
    - ziele angielskie: 10 sztuk
    - pieprz w ziarenakch: 10 sztuk
    - pieprz mielony-prawdziwy: 3 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - Liscie laurowe: 3 sztuki

Pieczona dorada ze smażonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w skórze na pół twardo i studzimy. Kroimy średniej grubości plastry z ziemniaków.
  • 2. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półplastry. Smażymy z solą i pieprzem na oliwie z oliwek.
  • 3. Rybę marynujemy przez 4 godz. w białym winie z dodatkiem liścia
    laurowego, ziela angielskiego, soli oraz rozkruszonych ziaren pieprzu.
  • 4. Przekładamy na blachę i przelewamy białe wino z marynowania i wstawiamy
    do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na ok. 30 min.
  • 5. Na talerzu układamy, ziemniaki, pomidory w plastrach, rybę oraz usmażoną cebulę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy