Pierogi zielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rozmrożony szpinak na oliwie podsmażamy, do całkowitego odparowania wody. Mąkę sypiemy do miski, robimy dołek na środku. Wlewamy wodę, dokładamy szpinak,solimy. Jak przestygnie zagniatamy ciasto pierogowe.
2.Grzyby wypłukać , zalać wodą odstawić na 3-4 godziny.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.(około 30 minut)
3. Kapustę ugotować z grzybami. . Cebulę przesmażyć na oliwie,dodać do gotującej się kapusty. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Gotować do miękkości
4. Ciasto kroimy na 3 części. Na podsypanym mąką blacie stołu wałkujemy cienkie ciasto. Wycinamy przyrządem do pierogów kółka, na każde nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy.
5.Gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia.
Polewamy przesmażoną cebulką.
Komentarze