Pierogi zielone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne i pożywne danie .......

  • 60 min

Składniki:


  • -mąka (pszenna) 2.5 szklanki
    -szpinak rozdrobniony mrożony 20 dekagramów +
    -woda gorąca 0.75 szklanki
    -oliwa 2 łyżki
    -sól do smaku 2 szczypty
    -kapusta kiszona 30 dekagramów +
    -grzyby suszone,mieszane 0.5 szklanki
    -liść laurowy, 1 sztuka
    -ziele angielskie 2 sztuki
    -cebula mała, drobno krojona 1 sztuka
    -oliwa 2 łyżki
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku
    -papryka mielona do smaku
    -oliwa 2 łyżki
    -cebula - mała 1 sztuka

Pierogi zielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak na oliwie podsmażamy, do całkowitego odparowania wody. Mąkę sypiemy do miski, robimy dołek na środku. Wlewamy wodę, dokładamy szpinak,solimy. Jak przestygnie zagniatamy ciasto pierogowe.


  • 2. Grzyby wypłukać , zalać wodą odstawić na 3-4 godziny.
    Ugotować w lekko osolonej wodzie.(około 30 minut)
  • 3. Kapustę ugotować z grzybami. . Cebulę przesmażyć na oliwie,dodać do gotującej się kapusty. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Gotować do miękkości
  • 4. Ciasto kroimy na 3 części. Na podsypanym mąką blacie stołu wałkujemy cienkie ciasto. Wycinamy przyrządem do pierogów kółka, na każde nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy.
  • 5. Gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia.
    Polewamy przesmażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy