Zielone pierogi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam gotować i eksperymentować w kuchni .

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 kg. mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    3 łyżki oleju
    woda

    Farsz:
    1 kg. ziemniaków
    200g tłustego białego sera
    800g mrożonego szpinaku (brykiet)
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 łyżki masła śmietankowego
    olej, sól, pieprz

Zielone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajek, oleju i wody zagnieść ciasto .
  • 2. Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę, gdy wystygnął zmieszać z serem.
  • 3. Na Patelni zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę . Dodać szpinak . Gdy woda wyparuję ze szpinaku, dodać sól, pieprz i zioła oraz masło . Po 20 minutach duszenia, odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Następnie zimny szpinak wymieszać z ziemniakami i serem. Dosmakować solą i pieprzem.
  • 5. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć krążki. Na każdy krążek nałożyć łyżeczką farsz. Skleić palcami tak, aby farsz nie wypłyną podczas gotowania. Ugotować w osolonej wodzie.

Porady

Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy