PIEROŻKI WON TON Z SURIMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

fajna szybka przekąska w stylu azjatyckim

  • 30 min

Składniki:

  • na 2-3 procje:
    ciasto won ton 15 płatów
    1 opakowanie paluszków surimi

    1 cebula
    1 jajko
    1/2 szklanki makaronu ryżowego ugotowanego
    100 g poszatkowanej białej kapusty

    1 łyż sosu sojowego
    pieprz
    1/2 szklanki kukurydzy

    1 białko jaja
    olej do smażenia

Pierożki won ton z surimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17rxc8k 1. Farsz:
    Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, a kiedy będzie miękki odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Z makaronem mieszamy pokrojone surimi, kukurydzę, poszatkowaną drobno kapustę, cebulę oraz ugotowane jajko. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Mieszamy.

    Płaty ciasta won ton smarujemy w przeciwległych rogach roztrzepanym białkiem. Na środku każdego z płatów układamy kulkę z farszu i składamy w trójkąt, dociskając posmarowane białkiem końce ciasta aby się zlepiły.(można też zlepić w sakiewki)

    Tak przygotowane pierożki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy chwilę z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy