Pierożki z masłem szałwiowym

0 (0 ocen)

Małe pierożki z mięsnym nadzieniem. Smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa np z rosołu. Polane szałwiowym masłem nabierają dodatkowego aromatu.

Składniki:


  • CIASTO:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    1 jajko
    sól
    1 łyżka oleju
    NADZIENIE:
    200g mięsa gotowanego
    1 jajko
    1 cebula
    1 bułeczka kajzerka
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    1 łyżka natki pietruszki
    sól
    pieprz czarny
    MASŁO SZAŁWIOWE:
    50g masła
    3-5 listków szałwii

Pierożki z masłem szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli, olej, wlać gorącą wodę i łącząc ciasto wlać roztrzepane jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15min.
  • 2. Gotowane mięso zmielić w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z namoczoną, odciśniętą bułeczką. Przyprawić łącząc z pozostałymi składnikami nadzienia.
  • 3. Ciasto rozwałkować i wycinać małe kółeczka, nakładać nadzienie i zlepiać. U mnie to była specjalna foremka do pierożków. Gotować w osolonej wodzie-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
  • 4. Masło rozpuścić na patelni i wrzucić listki szałwii. Smażyć ok 1 min (nie przypalić). Polać po gorących pierożkach. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy