Pikantna pomidorowa z suszonymi morelami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Moja zupa to poezja, w której odnajduje się aromat odpowiednich ziół,warzyw i owoców. To danie na rozpoczęcie'' Złotej polskiej jesieni''...:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30 dag suszonych moreli
    cebula
    parę małych marchewek
    1 i 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
    papryczka chili
    1/2litra przecieru pomidorowego(najlepiej domowej roboty)
    2-3 ząbki czosnku
    makaron Lubella Jajeczna 5 jaj
    2-3 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii
    łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
    sól,pieprz
    natka
    tłuszcz do smażenia

Pikantna pomidorowa z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa Pomidorowa 1. Morele moczyć godzinę w ciepłej wodzie.Marchewkę pokroić w plasterki,obraną papryczkę posiekać.Obraną i posiekaną drobno cebulę obsmażyć na gorącym tłuszczu.
    Bulion doprowadzić do wrzenia.
    Dodać wszystkie składniki zupy, przyprawić,gotować 20 minut.
    Wyjąć całe marchewki, resztę zmiksować i ponownie zagotować.
    Ugotować i odcedzić makaron.
    Zupę podajemy posypaną siekaną natką pietruszki.

Porady

Mięso drobiowe będzie bardziej kruche i delikatne,jeśli przed gotowaniem zanurzysz je kilka razy na przemian w gorącej i zimnej wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy