Pikantna zapiekanka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapiekanka w stylu meksykańskim, pikantna w moim domu uwielbiana przez wszystkich , jest częstym gościem naszego stołu robi się ją łatwo i w miarę szybko.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • DO ZAPIEKANKI:
    - ziemniaki ugotowane (pokrojone w ćwiartki): 50 dekagramów
    - marchewka ugotowana (w plasterki): 30 dekagramów
    - pomidory z puszki (posiekane drobno + zalewa): 1 sztuka
    - czerwona fasola z puszki (odsączona z zalewy): 1 sztuka
    - cebulka (posiekana w drobną kostkę): 1 sztuka
    - czosnek (drobno posiekany): 2 ząbki
    - mięso mielone: 50 dekagramów
    - pieprz, sól,oregano,bazylia, chilli (po szczypcie kazdego): 1 szczypta
    DODATKI::
    - ser: 30 dekagramów
    - kwaśna śmietana: 6 łyżek

Pikantna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać mięso mielone, przesmażyć.
  • 2. Dodać posiekane pomidory z zalewą, odsączoną fasolę, ugotowaną marchewkę, ziemniaki i przyprawy gotować wszystko jakieś 10 minut.
  • 3. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać na wierzchu strakowanym serem. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pikantna zapiekanka 4. Podawać z łyżką schłodzonej kwaśnej śmietany na wierzchu.

Komentarze

Podobne przepisy