Pikantna zupa dyniowa

0 (0 ocen)

pożywny krem z dyni gotowany na rosołku warzywnym

Składniki:

  • - pół kg dyni
    - marchew
    - pietruszka
    - plaster selera
    - niewielki kawałek pora
    - jeden trójkącik serka topionego
    - pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
    - czosnek, papryka ostra, imbir, sól

    - groszek ptysiowy lub grzanki
    - natka pietruszki do posypania dla ozdoby

Pikantna zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa należy pokroić w kostkę, Zagotować w garnku 2,5 szklanki wody. Wrzucić do wrzątku marchew, pietruszkę, selera i pora i dodać przypraw. Gdy wywar się zagotuje, dodać kawałki dyni. Gotować przez około 10 minut.
  • 2. Kiedy warzywa w zupie są miękkie, miksujemy je za pomocą blendera, aby uzyskać dosyć gęstą konsystencję. Do gotowej zupki dodać serek topiony i jeszcze chwilę podgotować.
  • 3. Krem dyniowy posypać obficie pietruszką. Można go podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy