Zupa dyniowa pikantna

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna, nie droga i bardzo smaczna zupa dyniowa

  • 40 min

Składniki:

  • ok 1 kg dyni
    2 marchewki
    pół cebuli
    1 seler
    2 pietruszki
    2 ziemniaki
    pomidor
    natka pietruszki
    płatki chili
    sól
    pieprz
    3 liście laurowe
    ziele angielskie (sproszkowane)
    śmietana
    ząbek czosnku

Zupa dyniowa pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki obrać i pokroić w kostkę, również pomidora. Tak pokrojone zalać wodą do wysokości składników. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku, płatki chili (ilość zależna od upodobania). Całość gotować do miękkości a następnie odstawić do przestygnięcia.
    po przestygnięciu całość zmiksować na gęsty krem, dodać śmietanę (2-3 łyżki) i znów całość zagotować. Zupę podawać posypaną, posiekaną natką pietruszki (lub kolendrą).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy