PIKANTNE CIASTECZKA

0 (0 ocen)

Doskonałe do barszczu , piwa, jako dodatek do zimnego bufetu.

Składniki:

  • CIASTO

    o,75 kg. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki- wymieszać i doda
    20 dkg. żółtego sera / szwajcar lub ementaler/ startego na
    drobnych wiórkach
    15 dkg. parmezanu
    2 całe jajka
    1/4 l. śmietany 30%
    1 kostkę masła lub margaryny
    do posypania:
    migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe,pistacjowe,pestki dyni,
    słonecznika,Migdały,sezam,mak,gruba sól,kminek itp.

Pikantne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne ciasteczka 1. Wyrobić ciasto na gładką masę podsypać mąką aby się nie
    kleiło. Wstawić do lodówki na około 1 godziny.Rozwałkowywać
    ciasto kawałkami na grubość około 0,5 cm. Wycinać serduszka
    lub kroić na kwadraty, romby, trójkąty itp.Każde ciastko
    posmarować roztrzepanym jajkiem.Posypywać ciastka w/g uznania:
    Piec w tem. 180C 12-15 min.

Porady

Jeśli wykroimy foremkami świątecznymi będziemy mieli doskonały dodatek do barszczu wigilijnego.

Komentarze

Podobne przepisy