Zrobiłam, częstowałam, nikt nie zgadł z czego są zrobione.
Składniki:
400 g bobu
2 jajka ugotowane na twardo
1 białko z jaja do ubicia piany
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki lubczyku + 1/2 łyżki posiekanej mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
1/3 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
sól i pieprz do smaku
kilka pomidorków koktajlowych na wierzch ciasteczek
olej i bułka tarta do wysypania blachy
Pikantne ciasteczka z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób ugotować do miękkości (trochę dłużej niż normalnie, ok. 12-14 minut), schłodzić i wyłuskać z łupinek.
Zblendować razem z ugotowanymi na twardo jajkami, czosnkiem, listkami mięty, wsypać sodę lub proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać z pianą ubitą na sztywno.
2.Dodać sok z cytryny, lubczyk, sól i pieprz.
Na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę nakładać niewielkie porcje, na wierzch każdej położyć ćwiartkę pomidorka.
3.Piec w 180 stopniach ok. 30 minut aż do ładnego zrumienienia.
Komentarze