Pikantne leczo dla wegetarian

0 (0 ocen)

  • 20 min

Doskonałe do makaronu lub ryżu.

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g pieczarek
    1 puszka pomidorów
    1 puszka ananasa
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    2 czerwone papryki
    2 średnie marchewki
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    kilka łyżek koncentratu pomidorowego
    kilka łyżek ketchupu
    zioła prowansalskie
    mielona ostra papryka
    sól
    pieprz
    cukier
    olej do smażenia

Pikantne leczo dla wegetarian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę kroimy w słupki długości ok. 5 cm i grubości ok 0,5 cm. Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w talarki a czosnek siekamy w kostkę. Marchewkę i paprykę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju (do zrumienienia), następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Całość chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka. Oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki podsmażamy na patelni i również przekładamy do garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, puszkę ananasa i puszkę kukurydzy konserwowej. Doprawiamy kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego i ketchupu, ziołami prowansalskimi, mieloną ostrą papryką, solą, pieprzem i cukrem. Całość od czasu do czasu mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Leczo podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy