Pikantne naleśniki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    -2 szklanki mleka
    -1 jajko
    -3 łyżki mąki białej
    -1,5 szklanki mąki razowej
    -szczypta soli, pieprzu i cukru
    -olej do smazenia
    Farsz:
    -opakowanie szpinaku (liście)
    -1-2 ząbki czosnku
    -250 g mozzarelli
    -250 g szynki (opcjonalnie)
    -chili
    -sos tabasco
    -2-3 łyżki oliwy
    -3-4 dymki
    -sól
    -pieprz

Pikantne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie farszu: szpinak opłukać, odciąć grubsze ogonki. Wrzucić na rozgrzany olej rozgnieciony czosnek, lekko przesmażyć. Dodać szpinak, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem, chili, tabasco. Dymkę pokroić. Szynkę pokroić w paseczki, a ser w plastry. Wykonanie naleśników: wszystkie składniki na ciasto połączyć. Doprawić. Smażyć naleśniki na oleju. Na każdy naleśnik nakładać usmażony szpinak, szynkę i ser. Zwinąć w kopertę i jeszcze raz chwilę przesmażyć lub zapiec w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy