Pikantne naleśniki

0 (0 ocen)

Tradycyjne naleśniki napełniłam farszem, który przygotowałam z produktów dostępnych w lodówce. Pomysł okazał się trafiony!

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    2 jaja
    250 ml mleka
    szczypta soli
    woda
    tłuszcz do smażenia
    Farsz:
    mała kapusta pekińska
    czerwona cebula
    kilka łyżek kukurydzy
    2 ogórki kiszone
    pierś z kurczaka
    kilka łyżek groszku konserwowego
    sól
    pieprz
    oregano lub inne zioła

    sos:
    jogurt naturalny
    majonez
    keczup
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Pikantne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki ciasta miksujemy. Dodajemy tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję (około 1/2 szklanki). Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości tłuszczu.
  • farsz 2. Farsz:kapustę szatkujemy. Dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę cebulę, paprykę i ogórka oraz odsączony groszek i kukurydzę. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy i także dodajemy do farszu.
  • 3. Z jogurtu, majonezu i keczupu robimy sos. Mieszamy nim składniki farszu.
  • 4. Porcje farszu nakładamy na naleśniki i zwijamy w kopertę (jak krokiety). Wykładamy na blachę z folią aluminiową i zapiekamy ok.15 minut w 180 stopniach. Polewamy keczupem lub sosem czosnkowym.

Porady

Jeśli zostanie nam farszu możemy go zjeść jako sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy