Tradycyjne naleśniki napełniłam farszem, który przygotowałam z produktów dostępnych w lodówce. Pomysł okazał się trafiony!
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
2 jaja
250 ml mleka
szczypta soli
woda
tłuszcz do smażenia
Farsz:
mała kapusta pekińska
czerwona cebula
kilka łyżek kukurydzy
2 ogórki kiszone
pierś z kurczaka
kilka łyżek groszku konserwowego
sól
pieprz
oregano lub inne zioła
Pikantne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki ciasta miksujemy. Dodajemy tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję (około 1/2 szklanki). Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości tłuszczu.
2.Farsz:kapustę szatkujemy. Dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę cebulę, paprykę i ogórka oraz odsączony groszek i kukurydzę. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy i także dodajemy do farszu.
3.Z jogurtu, majonezu i keczupu robimy sos. Mieszamy nim składniki farszu.
4.Porcje farszu nakładamy na naleśniki i zwijamy w kopertę (jak krokiety). Wykładamy na blachę z folią aluminiową i zapiekamy ok.15 minut w 180 stopniach. Polewamy keczupem lub sosem czosnkowym.
Porady
Jeśli zostanie nam farszu możemy go zjeść jako sałatkę.
Komentarze