Bardzo dobry, pikantny chleb z chilli - prosty i szybki w przygotowaniu, idealny na kanapki albo jako dodatek np do zupy meksykańskiej. Piekłam go już wiele razy i zawsze wychodzi tak samo dobrze.
2 godz.
Składniki:
1 kg mąki
5 dkg drożdzy
1/2 litra ciepłej wody
Łyżka soli
Łyżeczka cukru
Pół szklanki ciepłego mleka
Garść pokrojonej, suszonej chilli
Pikantny chleb z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Mąkę, paprykę, zaczyn, wodę i sól wymieszać razem, zagniatać ciasto aż będzie się odklejać od dłoni. Przełożyć ciasto na blaszkę, posmarować i wygładzić ciasto na wierzchu wodą albo mlekiem, można posypać makiem, sezamem lub innym ulubionym ziarnem. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
~ SMACZNEGO ~
Komentarze