Pikantny chleb

0 (0 ocen)

  • Łatwy

tym razem chleb z pikantną nutą

  • Łatwy

Składniki:

  • PODSTAWOWE SKłADNIKI:
    - mąka graham: 250 gramów
    - mąka krupczatka: 150 gramów
    - mąka pszenna: 650 gramów
    - drożdże: 100 gramów
    DODATKOWO:
    - woda: 2 szklanki
    - olej z ziołami ( z pomidorów suszonych ): 4 łyżki
    - sól: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżka
    - pieprz cayenne: 1 łyżeczka
    - przyprawa ognisty smok: 0.5 łyżeczki

Pikantny chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pikantny chleb 1. Wszystkie mąki razem wymieszać.
    Drożdże wymieszać z cukrem i utrzeć na płyn.
    Posypać 1 łyżką mąki i odstawić na 10 minut.
    Po tym czasie dodać sól, wodę, olej i mąkę oraz pozostałe przyprawy i wyrobić ciasto.
    Gdy będzie gładkie oprószyć mąką, nakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi swoją objętość ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie części.
    2 foremki keksowe wysmarować olejem i włożyć w nie ciasto.
    Wyrównać powierzchnię, ponownie zakryć ściereczka i odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte chleby piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
    Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.

Komentarze

Podobne przepisy