Pikantny placek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Uwielbiam gotować. Przepis na tę tartę się sprawdził, więc go polecam.

Składniki:

  • ● 20 dag mąki
    ● 10 dag masła
    ● sól
    ● tłuszcz do tortownicy.
    Nadzienie: 30 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
    ● 1/2 małej puszki osączonego groszku
    ● 2 łyżki mąki
    ● łyżka masła
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● sól
    ● słodka mielona papryka
    ● bułka tarta

Pikantny placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i 8 dag masła siekamy. Dodajemy szczyptę soli,
    2 łyżki wody i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, rozwałkowujemy,
    składamy 2-3 razy i ponownie formujemy kulę.
    Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy. Wkładamy do natłuszczonej
    tortownicy, formując 2-cm brzeg. Nakłuwamy widelcem.
  • 3. Nadzienie: z mąki i masła
    robimy zasmażkę, rozprowadzamy
    mlekiem,
    doprawiamy i zagotowujemy.
    Wsypujemy pokrojonego
    kurczaka, groszek
    i mieszamy. Wykładamy na
    ciasto i posypujemy bułką.
    Na wierzchu układamy
    wiórki masła. Pieczemy
    35 minut w 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy