Piórka z krewetkami i cukinią

0 (0 ocen)

Dobra i szybka potrawa dla tych wszystkich co lubią makarony

Składniki:

  • - 250 g makaronu piórka
    - 200 g krewetek
    - 2 małe cukinie
    - 250 ml śmietany 18%
    - mały kieliszek koniaku
    - szafran
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - sól
    - pieprz

Piórka z krewetkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki podsmażamy na oliwie i połowie masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy na talerz. Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami a pozostałość kroimy na talarki i wrzucamy na patelnie na której smażyły się krewetki. Przyprawiamy solą i pieprzem, gdy cukinia będzie al dente wyjmujemy i dokładamy do krewetek. Na patelnie ze smażenia wlewamy koniak i odparowujemy. Wlewamy śmietanę, dodajemy szafran dokładnie mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 min. W między czasie przygotowujemy makaron według opisu na opakowaniu. Do śmietany dodajemy krewetki z cukinią, natkę pietruszki i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy i po ok. 2 minutach podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy