PIZZA FULL WYPAS

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ekstra grube ciasto, ekstra dużo składników.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    500 g mąki
    2 łyżki oleju
    łyżeczka soli
    troszeczkę ponad szklanka wody
    50 g drożdży


    DODATKI:
    5 pieczarek
    2 małe cebule
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    podwójna pierś kurczaka
    200 g sera

    sól, pieprz, paryka słodka w proszku, olej
    sos pomidorowy - można zrobić samemu według uznania

Pizza full wypas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie z solą, dodać mąkę, olej i wyrobić dobrze ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące.
  • 2. Nastepnie umyć ręce, nasmarować je olejem i posmarować dłońmi ciasto, zostawić do wyrośnięcia jakieś 20 minut.
  • 3. Następnie ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłówać widelcem i piec samo 15 minut w 300 stopniach.
  • 4. Po 15 minutach wyjąć pizzę, posmarować sosem pomidorowym, położyć połowę ilości startego sera, na to plasterki pieczarek, piórka cebuli i kukurydzę oraz na wierzch podsmażone z dodatkiem soli, pieprzu i papryki kawałki piersi kurczaka,
  • 5. Piec 25 minut w 300 stopniach. Na koniec posypać drugą częścią sera i włożyć na 2 minuty do piekarnika żeby się rozpuścił.

Komentarze

Podobne przepisy