PIZZA pszenno-żytnia

0 (0 ocen)

  • 35 min

zdrowa i pyszna!

  • 35 min

Składniki:

  • porcja na pizzę o średnicy 30cm

    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki żytniej + mąka do posypania stolnicy
    1/2 szklanki ciepłej wody
    2 g drożdży
    1 jajko
    sól/ pieprz
    szczypta cukru
    1 łyżka masła
    olej rzepakowy do posmarowania blachy

Pizza pszenno-żytnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie, mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko, przyprawy, masło, cukier, wlać wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Uformować koło o średnicy około 30cm. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Na przygotwanym cieście układać ulubione składniki (U MNIE: sos pomidorowy, pieczarki, szynka, pomidory, pomidory suszone) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 200-220 stopniach. Pod koniec pieczenia posypać startym serem - piec jeszcze 2-3 minuty - do rozpuszczenia sera.

Porady

Można podawać posypaną rukolą (jak u mnie) lub z sosem czosnkowym

Komentarze

Podobne przepisy