Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizzę uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    30g drożdży
    240ml mleka
    łyżeczka cukru
    280g maki pszennej tortowej
    70g maki żytniej pełnoziarnistej
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    dodatki:
    kiełbasa swojska
    boczek
    cebula
    orzeszki ziemne
    sos pomidorowy
    ser mozarella
    oregano

Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut.

    Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy