CIASTO:
3 szklanki mąki
50 g drożdży (pół paczki)
1 szklanki letniej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
szczypta cukru
DODATKI:
ok. 30 dag kiełbasy wiejskiej
1 - 2 pomidory
4 jajka ugotowane na twardo
ser żółty
2 - 3 łyżki koncentratu lub keczupu PUDLISZKI
przyprawa do pizzy
1.CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy na blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Posmarować koncentratem pomidorowym lub keczupem, posypać przyprawą do pizzy. Nałożyć plastry pomidora, kiełbasy i jajek. Posypać starym na tarce żółtym serem. Piec około 20 - 30 minut w 200 - 220*C.
Komentarze