Pizza wiejska

0 (0 ocen)

Przedstawiam moją propozycję na to jak powinna wyglądać i smakować pizza wiejska;). Oczywiście na cieście bez wyrastania. Całkiem sporo na niej dodatków, jest naprawdę smaczna a przepis wart wypróbowania.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanka mleka
    25g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Dodatki:
    kilka plasterków kiełbasy
    150g tartej mozzarelli
    1/2 czerwonej cebuli
    1/2 papryki zielonej
    1 ogórek kiszony
    2 pieczarki
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    koncentrat pomidorowy
    pieprz, zioła do pizzy, czosnek granulowany

Pizza wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
  • 2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem. Wykładamy mozzarellę, kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.

Komentarze

Podobne przepisy