Pizza z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś na przekąskę lub na obiad. Pożywne i smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 niepełne szklanki mąki
    20 g drożdży
    3/4 szklanki ciepłej wody mineralnej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    Sos pomidorowy:
    100 ml przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    sól ,pieprz
    garść świeżego oregano
    Dodatki:
    średni bakłażan
    pomidor
    cebula
    kilka plasterków szynki gotowanej
    250 g tartej mozzarelli

Pizza z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W połowie wody rozpuszczamy drożdże ,mieszamy. Do mąki dodajemy drożdże ,resztę wody ,oliwę ,sól. Ciasto zagniatamy tak aby nie kleiło się do ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

    Następnie ciasto formujemy (na okrąg lub prostokąt-jak lubimy). Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym wymieszanym z posiekanym czosnkiem ,solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym świeżym oregano ,połową mozzarelli ,układamy bakłażana (pokrojony na plastry) ,posypujemy posiekaną cebulą ,kładziemy pokrojonego pomidora ,pokrojoną w paski szynkę i posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy przez 35 min w temperaturze 180°C.

Komentarze

Podobne przepisy