pizza z lubczykiem, boczkiem, cebulą, oliwkami i pomidorem

0 (0 ocen)

Pizza z dodatkiem świeżego lubczyku nabiera oryginalnego smaku.

Składniki:

  • na ciasto:
    300 g mąki
    20 g drożdży
    150 ml letniego mleka
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek

    150 g startego grana padano
    pomidor
    cebula
    10 dag wędzonego boczku
    2 gałązki lubczyku
    5-6 zielonych oliwek

    keczup lub odparowana passata pomidorowa
    oregano do posypania
    świeże oregano do dekoracji

Pizza z lubczykiem, boczkiem, cebulą, oliwkami i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut.
  • ciasto 3. Ciasto rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto polewamy keczupem lub odparowaną pasatą pomidorową.
  • posypujemy posiekanym lubczykiem 4. Posypujemy posiekanym lubczykiem.
  • posypujemy serem 5. Następnie posypujemy startym serem.
  • układamy resztę składników 6. Układamy pokrojoną w talarki cebulę, pomidory, boczek i oliwki. Całość posypujemy oregano.
  • pieczemy w 250 stopniach C około 15 minut 7. Pieczemy w 250 stopniach C około 15-20 minut.

Porady

Aby ciasto było nam łatwo rozciągnąć na blasze ręce należy skropić olejem/oliwą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy