Pizza z lubczykiem, boczkiem, cebulą, oliwkami i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia.
2.Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut.
3.Ciasto rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto polewamy keczupem lub odparowaną pasatą pomidorową.
4.Posypujemy posiekanym lubczykiem.
5.Następnie posypujemy startym serem.
6.Układamy pokrojoną w talarki cebulę, pomidory, boczek i oliwki. Całość posypujemy oregano.
7.Pieczemy w 250 stopniach C około 15-20 minut.
Porady
Aby ciasto było nam łatwo rozciągnąć na blasze ręce należy skropić olejem/oliwą.
Komentarze