Pizze z grillowanych patisonów ..

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniała alternatywa dla normalnej pizzy i smażonego patisona :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 3 duże patisony

    - 200 g salami

    - 0,5 papryki czerwonej

    - 150 g startego sera mozarelli

    - ok. 10 oliwek

    - tabasco (ja użyłam Mad Dog smoked)

    - ketchup

    - sól

    - bazylia i oregano

    - oliwa z oliwek

Pizze z grillowanych patisonów .. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizze z grillowanych patisonów 1. Patisony dokładnie myjemy, kroimy w plasterki o szer. ok. 2,5- 3 cm., każdy krążek z osobna nasalamy i odkładamy w głębokim naczyniu na ok. 30 min. Rozgrzewamy grill, każdy krążek smarujemy oliwą z oliwek z obu stron i kładziemy na grilla. Grillujemy patisony ok. 10 min. co chwila je obracając. Gdy będą już w miarę miękkie, przewracamy raz jeszcze na wierzchu smarując ketchupem z dodatkiem kilku kropli tabasco i układamy na tym salami, paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, oliwki pokrojone w poprzek, posypujemy startym serem mozarellą i posypujemy bazylią i oregano. Pieczemy aż ser nam się rozpłynie.

Porady

Nie przejmować się jeśli od spodu troszkę się przypali, to smakuje najlepiej ;) Zamiast patisona można użyć cukinii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy