Pizze z grillowanych patisonów .. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patisony dokładnie myjemy, kroimy w plasterki o szer. ok. 2,5- 3 cm., każdy krążek z osobna nasalamy i odkładamy w głębokim naczyniu na ok. 30 min. Rozgrzewamy grill, każdy krążek smarujemy oliwą z oliwek z obu stron i kładziemy na grilla. Grillujemy patisony ok. 10 min. co chwila je obracając. Gdy będą już w miarę miękkie, przewracamy raz jeszcze na wierzchu smarując ketchupem z dodatkiem kilku kropli tabasco i układamy na tym salami, paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, oliwki pokrojone w poprzek, posypujemy startym serem mozarellą i posypujemy bazylią i oregano. Pieczemy aż ser nam się rozpłynie.
Porady
Nie przejmować się jeśli od spodu troszkę się przypali, to smakuje najlepiej ;)
Zamiast patisona można użyć cukinii.
Komentarze